Kylmä kahvi kaunistaa?

Monta vuotta mä olen kitkutellut. Ja kiukutellut. Juonut kahvini sinnikkäästi haaleana ja toisinaan lyönyt mukin lähes suoraan mikroon. Kiroillut ääliömäistä keitintä, mutta kuitenkin jatkanut sen käyttämistä. Onhan se lahjaksi saatu merkkikeitin. Kalliskin varmaan.

Mutta nyt riitti! Aamukahvi on mulle yksi päivän parhaista hetkistä. Höyryävä mokkamuki lämmittää syksyisen viileillä puulattioilla kylmennyttä kroppaa varpaisiin asti, herättää ja virkistää. Haluan keittimen, joka porisee mulle aamuisin tuota ihanaa elämän eliksiiriä, eikä viileänhaaleaa rapavettä.

Oikeastihan meidän Moccamasterin termoskeitin keittää hyvän makuista kahvia. Ongelmaksi muodostuu siis lähinnä juuri tuo kahvin lämpötila. Termospannu on sen verran kookas, ettei se pidä millään aamuisin keittämääni muutamaa kupillista lämpimänä. Kahvi jäähtyy ja väljähtyy välittömästi tiputtuaan ja yleensä siinä kohtaa, kun lisään mukilliseeni reilun lorauksen maitoa, joudunkin vippaamaan kupin suosiolla mikroon hetkeksi. Koska viileä kahvi on vaan pahaa, eikä edes näiden vuosien kokemusteni perusteella kaunista. Yhtään.

Koska aamut on lähtökohtaisesti usein vähän vaikeita (väsyttää ja sit se toinen vee…), olis enemmän kuin kohtuullista, että kahvi maistuisi hyvältä. Niinpä olen päättänyt toivoa joululahjaksi uuden kahvinkeittimen. Todennäköisesti itseltäni, mutta lahja ku lahja.

keitinKuva täältä.

Nyt mä haluaisin, että te vinkkaisitte hyvistä keittimistä! Luotatteko perinteiseen, oikeasti hyvää kahvia keittävään Moccamasteriin? (poikkeuksena kylmä termos…) Keittyykö paras kahvi marketin perusvehkeellä? Pannukahvi? Pikakahvi? Mikäkahvi?

Toisinaan keittelen kunnon sumpit myös mutteripannulla. Lämmitän puolimukia maitoa ja lisään pannullisen espressoa. Kahvikonekin kiehtoisi. Joskus cappuccino, toisinaan latte. Mutta arkiaamuisin..? Noup. Haluan ladata keittimen illalla, koska aamuhämärässä yhden napin painaminenkin tuntuu usein lähes mahdottomalta.

moccamasterKuva täältä.

Joten kiltit pliis, linkatkaa ja vinkatkaa! Onko teillä keittimiä tai kahvikoneita, jotka jauhaisivat pavut aina tuoreeltaan? Entä kapselikeittimet, onko niistä mihinkään, vai pääseekö sellaisella vain rahoistaan? Tahtoisin jotain pientä arjen luksusta nyt tämän vuosien kylmäkahvikierteen jälkeen.

Auttakaa! Mutsi alkaa olla jo vanha ja väsynyt. Mutsi tarttee kunnon kahvia.

-Päivi-

 

26 kommenttia artikkeliin ”Kylmä kahvi kaunistaa?

 1. Hei!
  Ite keittelen perinteisellä moccamasterilla, jokin tuon viimeisen kuvan kaltainen vempele on käytössä. Hyvin on toiminut ja kahvikin on hyvää. Sen sanon, että jos ostat Moccamasterin, niin osta mieluummin sellainen missä alareuna on pyöristetty, eikä tuollaista kovaa mustaa muovia kuin tuossa viimeisessä kuvassa. Tämä siksi, että kun sitä kahvia joskus kuitenkin pari pisaraa menee kupista ohi ja sen haluaa rätillä pyyhkäistä, tuo musta muovireuna on alapuolelta Todella terävä. Itselleni se viilsi kertaalleen haavat etu-ja keskisormeen sekä nimettömään, tämän jälkeen olen suosiolla aina nostanut laitteen sivuun ennen rätin hakemista, mutta ärsyttää sekin.. Eikä ainakaan paranna sitä v-mäistä arkiaamua. 😀 Muuten siis ei Moccamastereissa ole ollut mitään ongelmaa.
  Toivottavasti löytyy hyvä keitin! (:

  Tykkää

 2. Heippa
  Minä luotan tähän alempaan, käytössä juuri tuo versio..kahvi on kuumaa enkä ole haavoittunut keittimen kanssa😊vaihdoin juuri vuoden vanhan kenwoodin joka oli kallis ja kivan näköinen mutta jukolauta miten kylmää kahvia jos sinne aikoi maitoakin laittaa..kyseinen laite tarkootettu ehkä mustan kahvin juojille.Joten jatkossakin pysymme moccamasterissa😊

  Tykkää

  • Toi kahvin kylmyys on ehkä just pahinta, jopa hiukan pahan kahvin kestää reilulla maidolla, kunhan ei ole kylmää! Oon mäkin vähän siihen Moccamasteriin kallellaan, vaikka tämä viimeisin kokemus ei kovin hyvä olekaan ollut.

   Tykkää

 3. Moccamasterilla, tulee hyvää kun laittaa suodatuksen puoliteholle jolloi hauduttaa myös kahvia vähän enemmän ja tulee täyteläinen tulos. Valitse sellainen missä suodatin osa ei ole kiinni itse pannussa, helpottaa sekin aamuja. Hyviin Huomeniin 🙂

  Tykkää

 4. Ja katokin, että on se on/off malli. Ei tartte sit joka päivä käydä tarkistamassa, että jäikö se kahvinkeitin päälle… Kyllä, sulla on sekin edessäs.

  Tykkää

 5. Meillä juodaan kahvia useita pannullisia päivässä ja keittimenä Moccamasterin sylinterimalli. Hyvää kahvia tulee ja erityisesti tummapaahtoisista kahvilaaduista. Jos mikään ei riitä, niin yhdet sumpit saatetaan vielä keitellä mutteripannulla. Luulisi, että näillä jo pärjäisi, mutta ei. Nyt haaveissa olisi Nespresso-keitin, joka on periaatteessa kapselikeitin. Ja kyllä, olen pitänyt niitä vain hipsterien suosimina turhakkeina, pidän edelleen, mutta nespresso kahvin mausta pidän. Jos tuo laite joskus tulee hankittua, ei se kuitenkaan korvaisi tavallista suodatinkeitintä.

  Tykkää

  • Mutteripannu on ihana, tykkään älyttömästi. Ja on mulla pressopannukin, sitä tosin tulee huomattavasti harvemmin käytettyä. Nespressosta mäkin hiukan salaa haaveilen… tosin taitaa ainakin miehen mielestä mennä sellasen humputtelun piikkiin. 😉

   Tykkää

 6. Moccamasterin keittimeen luotan. Ja piste iin päälle on kun ostaa moccamasterin papumyllyn, toimii siis sähköllä. Mutta ehdottomasti paras kahvi tulee kun jaksaa hieman lämmittää maitoa liedellä. Kahvista tulee paljon parempaa kun maito laitetaan joukkoon lämpimänä kylmän sijaan. Lisäksi suosittelen halpaa termosmukia. Se kantsii lämmittää kuumalla vedellä ennen käyttöä. Se pelastaa monet kooma-aamut ja ruuhkassa istumisen. Sopii myös sunnuntaiaamun pötkötyksiin jolloin jopa sohvalta nouseminen kahvin satsaamisen olisi liian vaivalloista.

  Terveisiä kahvikissa päkkänältä

  Ps. Se jos mikä on nautinto johon kantsii satsata 🙂

  Tykkää

  • Toi mylly ois ehdoton! Mulla oli sillon omassa kaupassa oikein kahvimyllyjen ferrari, sellanen punanen huipputehoinen ihanuus. Ja kahvi oli kotonakin aina tuoretta. Sitä kaipaan kyllä. On meillä nyt tollanen ikivanha veivattava mylly, mutta se on enemmän koristekäytössä. Ja syystä. 😀
   Mä oon samaa mieltä, kahviin saa ja kuuluu satsata!

   Tykkää

 7. Kotoa löytyy Delonghin espressokeitin, aeropress ja alaspainettava lasinen Bodum. Epäilin kapselikeittimiä kunnes maistoin Sokoksella nespressoa. Ihanaa! Parempaa kun monessa kahvilassa! Laite lämpenee 20 sec, kapseli sisään vaan ja luukku kiinni. Maitoa olen mikrossa lämmittänyt 45 sec. Helppoa ja nopeaa! Kapseleita saa Keskuskadun putiikista tai netistä. Keskuskadulla saa maistella ja tuntea olevansa Erittäin Tärkeä asiakas. Siispä: luksusmutsille Nespresso U. (Kupillisen hinnaksi tulee n 40 snt.)

  Tykkää

  • Sen verran vähän mitään luksuksia tulee harrastettua, että tollasen Nespresson mäkin haluaisin. Oon lukenu siitä ja sen kahvilaadusta erityisen paljon hyvää. Ja vaikkei nyt joka aamu sitä käyttäiskään, ni toisinaan ois ihana. 🙂

   Tykkää

 8. Suosittelen DeLonghin kahvikonetta. Tällainen vankkumaton teenystäväkin on oppinut juomaan kahvia, kun saa ihanaa lattea helposti ja lämpöisenä. Tuoreista pavuista tulee kyllä ihan erilainen aromi kahviin. En voi muuta kuin suositella.

  Tykkää

 9. Meillä on juurikin tuo ylemmän kuvan keitin. Rakastan, kun on niin helppo tehdä vastajauhetuista pavuista kahvia. Kohtuuhintainenkin on mielestäni. Sillä pystyy tekemään myös valmiista jauheesta, jos ei jonain aamuna halua herättää koko taloa. Hyvää saa niinkin. Meillä on kertaalleen laitteen ”dementiakytkin” pettänyt, joten sammuttamisen kanssa on kai oltava tarkkana 🙂 .

  Tykkää

 10. Kyllä pääsääntöisesti kahvi tulee keitettyä moccamasterilla. On tullut jo vuosia, nyt on käytössä talouden toinen keitin. Pidän sen hiljaisesta äänestä (ei paljon porise) ja siitä, että kahvin keitettyään lämmittää enää vain sitä levyä, jossa pannu majailee. Kaikissa lasipannullisissa master malleissa voi kai valita, keitetään kuumaa vai vielä kuumempaa kahvia.

  Kapselikeitinkin löytyy niin kotoa kuin työpaikan työpöydältä. Kahvin kun on tarvittaessa oltava aina saatavilla. Kapseli on ratkaisu yhden kupin tarpeeseen. Ei mitään erityisen hyvää aina, mutta kylmää tai lämmintä vaihtelua juomavalikoimaan. Erityisen ihanaa oli kesällä juomani jäätee.

  Tykkää

 11. Kehoittaisin tutustumaan myös perkolaattoriin. Kahvi on taatusti kuumaa ja makukin hyvä, tämän kapistuksen voi myös ladata illalla valmiiksi 😉 Keittoidea muistuttanee hieman mutteripannua. Vanhemmillani on ollut yksijasama perkolaattori pian 20 vuotta käytössä, kone porskuttaa edelleen. Kuluvana osana tässä kapistuksessa on tuo kannen ”nuppi”. Niitäkin tosin saa nykyään kuulemma muovittomina, jolloin kestävät ”ikuisesti”.

  Tykkää

 12. Toi Termos oli kyllä pettymys! Mekin se ostettiin mutta viikon käytön jälkeen lähti kauppaan takaisin. Idea hyvä mutta ei toimi juurikin tuon KYLMÄN kahvin takia. Vaihdettiin se sitten ihan perus moccamasteriin, johon olen ollut tyytyväinen,

  Tykkää

 13. Meillä ollut jo muutaman vuoden käytössä Pauligin kapselikeitin ja on kyllä jäänyt Moccamaster pölyttymään tuon tulon jälkeen. Kuppi riittää aamuisin ja sen tuolla kapselikoneella saa nopeasti lorautettua kuppiin. Eikä tarvitse suuremmin putsata taikka muistaa sammutella konetta. Sillä saa todella kuumaa kahvia ja välillä lapsetkin lämmittävät sillä pelkän veden kaakaota tai kuumaa mehua varten. Tykkään myös siitä, että tuohon saa ns. normikahveja, kuten Juhla Mokkaa ja Presidenttiä, kun en myöskään aamuisin mitään erikoiskahveja kaipaa. Voin kyllä suositella ja näitä taitaa saada nyt jo aika hyvillä alennuksilla, kun suurin huuma kapselikoneista on laantunut. Niin ja plussaa sekin, että lisäkapseleita saa ihan lähimarketeistakin, mikä ei kaikkien kapselikoneiden kanssa ole taattua.

  Tykkää

 14. Meillä on Philipsin kahvinkeitin sillä termoskannulla ja se vaan keittää aina niin makoisat kahvit! Ei edes Moccamaster keitä noin hyviä kahveja. Vieraatkin kyllä muistavat, että meillä on hyvää kahvia 🙂 Nyt välillä haluaa tehdä päivällä jälkkäriks esim. Latten niin löysin Prisman osta pois päiviltä De Longhin kapselikeittimen vain 29eurolla kun ovh noin 90e normaalisti ja ei ole harmittanut kapselien hinnatkaan kun siitä tulee just oikea määrä eli kupillinen kahvia ja ei sitten mene kahviakaan yhtään hukkaan. Kuitenkin me ainakin halutaan myös tuota normaalia kahvia niin voin antaa kyllä täydet pisteet tuolle Philipsin kahvinkeittimelle ja hintakin on nykyään kohdillaan 😀

  Tykkää

 15. Meillä on toi kuvanmukainen Philips. Miehelle ostin viime jouluna lahjaksi ja kehuja tulee edelleen. Ja. Anoppikin kehuu. Ei voi olla huono. Suosittelen!!

  Tykkää

 16. Voi että ja kiitos! Olen jo jokusen vuoden keitellyt kahvin Moccamasterin termoksella ja vinkunut kun kahvi on haleaa sen maitotipan lisäämisen jälkeen. Luulin hankkineeni fiksun keittimen sillä meillä juodaan kahvi arkisin hieman eri aikaan; minä sitten vasta koiralenkin jälkeen, joten LAATUtermoksessa se pysyisi lämpimänä. Ja kissan villat. Ei pysy vaikka kannua lämmittäisi vedellä ennen kahvin keittoa. Miehen mielestä keittimessä ei ole vikaa mutta postauksesi jälkeen tiedän, että vika on keittimessä, ei päässäni ja heti palkkapäivänä haen meille sen Moccamasterin, jossa on lämpölevy!

  Tykkää

 17. Ei mitään nappikeittimiä! Perus Moccamaster ja juju on siinä, että sä lämmität sen sun maidon! Eli eka maito mikroon, muutama sursur Ikeasta ostetulla maidonvaahdottimella ja kahvi päälle. Bonjour madame!

  Tykkää

  • Siis lisään vielä että lämpölevyllinen Moccis, se termariversio ei toimi pikkumäärillä. Silti lämmitän maitoni. Mutta mähän lisään puruihin välillä kaardemummaa ja maitovaahdon päälle kanelia/pulverimaista vaniljasokeria/suklaahippuja… Tuutteko kahville testaan?

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s