Erilaiset ystävät.

Sanotaan, että jokaisella ihmisellä olisi hyvä olla ainakin neljä eri ystävätyyppiä. Naisena ainakin allekirjoitan tarpeeni seuraavia tyyppejä edustaville, läheisille ihmisille:

1. ”Profeetta”

– henkilö, joka saa meidät näkemään tekomme niinkuin ne ovat – ja ottamaan niistä vastuun. Tälle tyypille on turha selitellä tai sepittää valheita, hän peräänkuuluttaa vastuuta ja rehellisyyttä. Profeettatyyppi voi saada olosi epämukavaksi rehellisyydellään ja sanoo usein suoraan asiat, jotka jo sisimmässäsi tiedät, mutta vasta jonkun toisen ne ääneen sanoessa täysin ymmärrät. Tyyppi, joka vaatii sinulta rehellisyyttä itseäsi kohtaan ja vastuuta teoistasi.

2. ”Cheerleader”

– kannustaja ja tsemppari. Rakastaa sinua ehdoitta, kannustaa ja auttaa, oli tilanne sitten mikä tahansa. Cheerleader -ystävä kompensoi profeetta -tyypin ankaruutta. Tämä tyyppi hyväksyy sinut ja tekosi ehdoitta ja tekee hyvää itsetunnollesi.

3. ”Häirikkö”

– ystävä, joka saa sinut nauramaan ja kyseenalaistamaan, sekä ottamaan vaikeatkin asiat huumorilla. Häirikön kanssa voit nauraa maailman epäkohdille ja nähdä asiat huumorin kautta. Tyyppi, joka auttaa sinut saamaan näkökulmasi ja asioiden mittasuhteet kohdalleen, kun elämä tuntuu murjovan.

4. ”Opas”

– kuuntelee, ohjaa ja auttaa löytämään tiettyjä vivahteita, jotka johtavat sinua elämässä eteenpäin. Opas -tyypin kanssa keskustelemalla elämän ongelmatilanteet selkiytyvät ja päämäärät selvenevät. Oppaat auttavat pelon, ahdistuksen ja epävarmuuden tunteisiin.

Minä löydän ystäväpiiristäni nämä edellämainitut tyypit. Oikeastaan useimmat ystäväni ovat useamman tyypin sekoituksia. Löytyy häirikkö-cheerleader, cheerleader-opas ja profetoiva häirikkö. Ja let’s face it, suurimmasta osasta kuoriutuu muutaman viinilasillisen jälkeen lopulta profeetta.

ystävä

Oli ne tärkeimmät ystävät sitten minkä tyypin edustajia tahansa, pääasia että ovat. Omat parhaat ystäväni ovat keskenään täysin erilaisia, oikeastaan ainoa heitä yhdistävä tekijä taidan olla minä. Yhden kanssa jaan yhteisen musiikkimaun, nauran räkäisimmin ja rumimmille jutuille, voin puhua kaiken selluliiteista pieruihin, hakeudun noloimpiin mahdollisiin tilanteisiin ja jaarittelen samat asiat uudelleen ja uudelleen.

Toisen kanssa jaamme elämäntilanteen, monta kokemusta ja tunnetta. Hänen kanssaan voin yrittää esittää hilpeämpää, kuin olenkaan hänen aavistaessaan kuitenkin asian todellisen laidan, jakaa äitiyden epävarmuuksia, kertoa syvimmät salaisuuteni, antaa itkun tulla ja luottaa hänen ymmärrykseensä, unohtamatta spontaaneja skumpanhuuruisia illanistujaisia ja yhteistä iloa.

Yhden kanssa voin keskustella vakavia, ruotia suuria ajatuksia puhki, pallotella elämän vaikeita aiheita, etsiä oikeita polkuja, saada ymmärrystä luovan pään vaatimalle elämäntyylille ja toisaalta voimme nauraa itsellemme, toisillemme ja ajatuksillemme. Tämän ihmisen älykkyys tekee hänestä loistavan keskustelukumppanin ja kokemuksen mukanaan tuoma tyyneys rauhoittaa. Hän osaa esittää toisinaan niitä tiukkoja kysymyksiä ja mielipiteitä, niitä joita en ehkä aina halua kuulla, mutta ehdottomasti tarvitsen.

Yksi asuu kauempana, mutta on henkisesti aina lähellä. Hänen kanssaan juttua jatketaan, kuin sitä ei olisi koskaan lopetettukaan, kasvatetaan lapsia yhdessä, voidaan olla asioista hyvin eri mieltä toisiamme kuitenkin ymmärtäen, jakaa niin vaikeat kuin kepeätkin asiat ja juoda vahingossa pari pulloa punaviiniä toisen hääpäivänä.

Yhteistä näille ystäville on, että kaikkien kanssa voin röhnöttää. Olla oma itseni. Avoin, ruma, mauton, lapsellinen itseni, eikä kukaan heistä paheksu. Asioista voidaan olla eri mieltä ja mielipiteitä vaihdetaan rehellisesti, mutta ystävä ei koskaan teilaa. Ystävä tietää, koska kuunteleminen riittää, eikä tyrkytä omia mielipiteitään väkisin. Ei ole itsestäänselvää, että aikuisiällä vielä löytää ihmisiä, joiden kanssa klikkaa. Siksi niistä harvoista kannattaa pitää kiinni.

Ystävänpäivä tuli ja meni, mutta mun mielestä näitä sielunkumppaneita voi, ja pitää muistaa ihan jokaisena tavallisenakin arkipäivänä. Jokaisella ihmisellä pitäisi olla, puolison lisäksi ne ihmiset, joiden kanssa röhnöttää.

Onko sinulla? Entä löydätkö ystäväpiiristäsi profeetan, cheerleaderin, häirikön ja oppaan?

-Päivi-

 (ystävätyypit: http://www.terve.fi, kuva: http://www.egow.org)

2 kommenttia artikkeliin ”Erilaiset ystävät.

 1. Mikä kirjoitus! Loistava. Kaikkia ystäviä ympäriltä löytyy ja ne muutamat ovat olleet matkassa tarhasta asti. Ja ne vasta mut tunteekin! Pieni kulmakarvan liikahdus riittää ja toinen tietää missä mennään… 😉
  Ihanaa sunnuntaita!!!

  Tykkää

  • Well, thank you, frouva! Kyllähän se niin on, että ne läheisimmät tuntee kyllä läpikotaisin. Ja hyvä niin! Niitä on ihan turha yrittää huijata. 😀

   -Päivi-

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s